sâmbătă, 10 aprilie 2010

Tot despre "UMBRA"





"Frica noastră de schimbare, de a păşi în sfera unor noi realităţi, este atât de adâncă, încât ne agăţăm cu disperare de lumea pe care o cunoaştem. Adeseori confundam familiaritatea cu siguranţa. Confortul perceput a ceea ce este familiar ne face sa trăim iluzia propriilor povesti. Însă întrebarea asupra căreia ar trebui sa meditam este:"Suntem cu adevărat în siguranţă, în cadrul acestor povesti?"

In loc sa riscam, ne agăţăm de ceea ce avem şi ne opunem incertitudinii necunoscutului.


Am citit cândva o poveste despre o femeie care a înnotat de-a lungul unui lac, ţinând o piatra în mana. Când aceasta femeie s-a apropiat de mijlocul lacului, a început sa se scufunde din cauza greutăţii pietrei.


"Arunca piatra!", i-au strigat nişte oameni de pe mal. Insa femeia a continuat sa înoate, dispărând din când în când sub apa."Arunca piatra" strigau mai puternic cei care priveau. Femeia a ajuns în centrul lacului şi părea ca nu mai are putere. Din nou, oamenii o îndemnau :"Arunca piatra". In clipa în care femeia a dispărut sub apa pentru ultima oara, au auzit-o spunând: "Nu pot. Este a mea."


Majoritatea dintre noi am petrecut prea mult timp împotrivindu-ne dramelor şi nu am cautat înţelepciunea din fiecare aspect, credinţă şi circumstanţă nedorita. Împotrivirea ne închide în interiorul durerii emoţionale a unei situaţii, în realitatea pe care vrem cel mai mult sa o schimbam. Rezistenta apare din dorinţa ca situaţia şi circumstanţele din prezent sa fie diferite.


Pana şi cea mai mica năzuinţă ca lucrurile sa se schimbe poate crea stări multiple de împotrivire interioara. Fie ca ne opunem întregii povesti sau unei anumite părţi, aceasta rezistenta ne creează dezechilibre lăuntrice. Acţionează pe post de lipici, ataşându-ne chiar de sentimentele şi credinţele de care vrem cel mai mult sa scăpăm.


Deşi pare o acţiune inversa, primul lucru pe care trebuie sa-l facem pentru a ne vindeca este sa acceptam tot ce am respins. Ceea ce respingeţi persista. Daca interpretaţi aceasta fraza cu inima, veţi avea puterea de a face schimbări permanente şi sănătoase în toate domeniile existenţiale.


Majoritatea oamenilor continua sa-şi urască unele aspecte din viata. Nu contează ipostazele despre care este vorba-relaţiile, părintii, felul în care arata trupul sau veniturile-deoarece împotrivirea şi vindecarea nu se împacă. Aşadar, în cazul în care alegeţi sa respingeţi ceva în viata-dacă judecaţi, urâţi sau dispreţuiţi acel aspect- va garantez ca problema va persista.


Împotrivirea ne neaga liniştea interioara şi finalul fericit pe care ni-l dorim. Este motivul pentru care rămânem mereu la fel. A ne opune în a păşi mai departe şi în a ne înfrunta problemele reprezinta cauza comportamentelor noastre repetitive. Respingerea a ceea ce este ne goleşte de energie vitala şi ne blochează fluxul natural al evoluţiei.

Pentru a ne transcende suferinţa, trebuie sa ne depăşim instinctul de a tine strâns şi, totodată, sa ne predam alternativei de a nu mai opune rezistenta. Orice dorim sa schimbam, lucrurile de care ne este frica, care ne supară sau refuzam sa le acceptam, ne vor menţine legaţi de trecut, ataşaţi de poveştile noastre şi de credinţele umbrei care le conduc.


Abandonarea în fata a ceea ce este ne cere sa ne înmuiem inimile, sa renunţăm la aşteptările care subzista în poveştile noastre şi sa acceptam orice ne prezintă viata. Renunţarea în fata tuturor ingredientelor care ne alcătuiesc viata ne invita sa ne ascultam cu urechi sincere mesajul mai adânc al durerii, fără sa fim opriţi de concluziile obişnuite emise de cutia umbrei. Numai atunci când vom accepta faptul ca ne agăţăm de confortul poveştilor noastre, vom putea renunţa la a mai opune rezistenta şi vom dobândi inţelepciunea provenita din experienţele de viata.


Doar prin luarea unei decizii de a ne folosi poveştile ca sa ne iubim pe noi înşine, mai degrabă decât sa ne pedepsim prin intermediul lor, vom reuşi sa ne eliberam pentru a le utiliza în scopul în care au fost create.


Va promit ca, dacă nu mai opuneţi rezistenta, dacă va daţi demisia din poziţia de Director General al Universului şi renunţaţi la rolul principal al dramei voastre, viata vi se va simplifica şi veţi reuşi sa va auziţi chemarea profunda a sufletului!



Fragment din "Secretul Umbrei: Puterea de a-ţi asuma propria poveste", Debbie Ford, Editura For You

Niciun comentariu: