joi, 22 aprilie 2010

Principiile filozofiei Huna




Ideea fundamentala a filozofiei Huna este ca fiecare dintre noi creează o experienţă personala a realităţii, prin credinţele, interpretările, acţiunile şi reacţiile noastre şi prin gânduri şi sentimente.
Nu numai ca realitatea este creata de noi, dar tot noi suntem deja co-creatori, împreună cu Universul însuşi. Huna ne învaţă sa facem asta, în mod conştient.
Este adevărat ca aceasta idee nu-i aparţine numai filozofiei Huna. Teoretic, ea se regăseşte în toate religiile cunoscute, deşi mai mult în învăţăturile esoterice. Din păcate, este adeseori uitata şi rareori este studiata profund şi practicata.
Tendinţa moderna de a separa religia sau învăţăturile spirituale, de celelalte aspecte ale vieţii, este o forma arbitrara şi falsa de abordare. Doctrina Huna afirma ca toate sistemele, categoriile, clasificările şi diferenţierile sunt propriile noastre invenţii şi ca este pe de-a întregul posibil sa restructuram totul, în alt mod.
Asta nu înseamnă ca a face o clasificare este ceva greşit în sine, atâta vreme cât foloseşte unui scop bun, dar atitudinea Huna acorda importanta faptului ca noi suntem cei care clasificam şi ca, în spatele tuturor sistemelor, se manifesta - deşi imperceptibila, pentru majoritatea oamenilor - aceeaşi unitate esenţială, aceeaşi armonie fundamentala pe care noi o numim Dumnezeu şi care, totuşi, nu are acelaşi înţeles pentru toată lumea.
In filozofia Huna, Dumnezeu şi Universul (perceput ca tot ceea ce este, a fost şi va fi) sunt unul şi acelaşi lucru. Toţi întemeietorii marilor religii ale lumii sunt de acord cu aceasta, deşi adepţii lor tind sa se agate de clasificări şi separări. In limba hawaiiana,
numele acestei prezente eterne şi infinite este Kumulipo, tradus, de regula, ca "sursa infinita a vieţii", dar care mai poate însemna şi "marele Mister".
De menţionat este ca fiecare silaba a acestui nume poarta în ea conotaţia de "unire", înţelegând prin aceasta ca unirea cu misterul este atât posibila, cât şi benefica. Si, nu din întâmplare, ambele silabe ale cuvântului Huna, "secretul", mai înseamnă şi "unitate".
Iata, în continuare, care sunt principiile de baza ale acestei doctrine.

1. IKE − Lumea este asa cum crezi tu ca este.
Acesta este principiul de baza al filozofiei Huna şi înseamnă ca noi ne cream propriul nostru univers, pe baza experienţelor personale, dar şi prin impactul asupra realităţii, a credinţelor, obiceiurilor, aşteptărilor, atitudinilor, dorinţelor, temerilor, judecăţilor,
sentimentelor, prin gândurile şi acţiunile noastre persistente. Acest principiu mai conţine şi ideea ca, prin schimbarea modului predominant de gândire, schimbi propria ta lume şi, totodată, interacţiunile cu restul universului, ceea ce face ca şi restul universului sa "reacţioneze" corespunzător.
Deci: noi ne cream lumea, în fiecare clipa, iar cu cât suntem mai atenţi, cu atât vom fi mai precişi în ceea ce cream.

2. KALA − Nu exista limite, tot ceea ce gândim este posibil!
Nu exista limite reale intre noi şi corpul nostru, intre noi şi alţi oameni, intre noi şi lume, sau intre noi şi Dumnezeu. Orice împărţire sau diferenţiere folosita în prezentare are doar un rol de convenţie, care sa-i asigure funcţionalitatea. Cu alte cuvinte, clasificarea este doar o iluzie folositoare. O semnificaţie suplimentara a acestui principiu este aceea ca potenţialul creativ este nelimitat. Putem crea, într-o forma sau alta, tot ceea ce ne imaginam.

3. MAKIA − Energia urmează calea atenţiei şi invers.
Gândurile şi sentimentele stăruitoare – de care suntem pe deplin conştienţi, sau nu –au întotdeauna un suport energetic. Atenţia direcţionată este un canal atât pentru fluxul energiei biologice, cât şi pentru cel cosmic.

4. MANAWA − Acum este momentul pentru putere; sa nu ne dispersam atenţia în ce a fost sau va fi (trecut sau viitor)
Nu suntem legaţi de nici o experienţă a trecutului şi de nici o percepţie a viitorului.
In momentul prezent, avem puterea de a schimba credinţele false şi obiceiurile negative care ne limitează, astfel încât sa plantam conştient seminţele unui viitor pe care-l alegem.
Pe măsură ce ne schimbam "conţinutul" mentalului, schimbam experienţa de viata şi nu este nici o putere adevărată în afara noastră, care ni s-ar putea opune,pentru ca Dumnezeu este înăuntrul nostru. Suntem liberi, doar în măsura în care conştientizăm acest lucru şi acţionăm ca atare, precum o fiinţă libera.

5. ALOHA − A iubi înseamnă a fi fericit cu ceea ce ai.
Pe măsură ce gândim ce ar putea sau am vrea sa se întâmple, suntem extraşi din câmpul de iubire necondiţionată.(acceptarea)
Universul exista datorita iubirii în cele doua aspecte ale sale: de a fi şi de a deveni.
Oamenii exista datorita iubirii, chiar şi atunci când nu recunosc aceasta. Insa, când recunosc iubirea, ei sunt fericiţi asa cum sunt şi sunt fericiţi pentru ceea ce au devenit, trăind iubirea.
In filozofia Huna, iubirea conştientă este cea care creează fericirea. Nu este doar un efect colateral. Totul funcţionează mai bine, este mai bun, mai luminos şi generator de armonie, atunci când acest principiu al iubirii este urmat în mod conştient.
Iubirea este singura etica necesara în filozofia Huna.

6. MANA − Toată puterea vine din interior. Ai încredere în tine însuti!
Dupa cum s-a spus şi înainte, nu exista nici o putere în afara noastră, pentru ca puterea lui Dumnezeu – sau Universul – lucrează în viata noastră, prin noi. Noi suntem canalul activ, mai mult sau mai puţin conştient, al acelei puteri, iar alegerile şi deciziile noastre doar o direcţionează. Nimeni nu poate avea putere asupra noastră, sau asupra destinului nostru, dacă nu-l lăsăm sa o facă.

7. PONO − Eficienta este măsura adevărului. Fii creativ!
Într-un univers infinit, nu poate exista un adevăr absolut, în afara de Dumnezeu. In schimb, trebuie sa existe şi un adevăr fundamental, la nivelul individual de conştiinţă.
Acest principiu este unul foarte practic, care ne permite organizarea informaţiei în cel mai potrivit mod pentru atingerea scopului propus, asa încât "faptele" şi acţiunile noastre sa nu împiedice manifestarea acestei legi.
Toate tehnicile folosite In Huna pornesc de la aplicarea acestor principii. Ceea ce face Huna atât de folositoare pentru transformarea spirituala, este faptul ca e bazata pe principii şi nu pe tehnici şi ca, în acest fel, putem cauta mereu cele mai simple tehnici care sa servească scopului propus şi care sunt circumscrise acestor principii.
Odată cunoscute principiile, putem înţelege adevărata natura a tuturor tehnicilor şi le putem crea pe ale noastre.
Acum, propria noastră dezvoltare şi perfecţionare este în mâinile noastre, iar aceasta cunoaştere este o unealta preţioasă în transformarea conştiinţei. Pe măsură ce o folosim şi pe măsură ce trăim conform principiilor sale, ne descoperim "semnele", jaloanele care sa ne conducă spre înălţare.
Filosofia Huna aduce în atenţia noastră trei diamante de cunoaştere, dezarmant de simple:
Binecuvântează clipa prezenta.
Crede în tine însuţi.
Aşteaptă-te la tot ce este mai bun.
Pe măsură ce puterea din spatele acestor cuvinte simple este înţeleasă şi experimentata, devenim din ce în ce mai capabili sa ne cream propria fericire şi sa ne construim, în mod liber, destinul.

Niciun comentariu: