joi, 18 octombrie 2012

Spiritualitate, noțiuni fundamentale; Unitate în/prin diversitate



Spiritualitatea, prima clarificare:
Initial, avem tendinta de a ne conecta emotional la ideea de spiritualitate. Acest lucru este foarte util, intr-adevar. Cu toate acestea, este la fel de important sa stim exact la ce ne referim atunci cand folosim cuvantul 'spititualitate'. Haideti sa inlaturam orice neclaritate sau indoiala din mintea noastra. Sa intelegem si sa explicam prin definitii clare si precise fiecare cuvant care conteaza.
Pentru a intelege spiritualitatea, trebuie sa stim exact la ce facem referire cand vorbim despre 'spirit'.
Spiritul, ca expresie, este des intalnit ca realitatea ce se extinde in spatele acestui univers material, care probabil reprezinta suportul existential si inteligent pentru perceptia vietii materiale. Acesta este viziunea 'new-age' si 'Orientala'.
Contextul individual al cuvantului Spirit este uneori utilizat pentru a face referire la ceea ce noi numim 'suflet', care este vazut ca 'sinele spiritual individual'.
In teologia vestica, termenul Spirit este folosit cand se vorbeste despre 'Sfantul Duh' prin care 'Dumnezeu' se conecteaza la 'Creatia Sa'. Acesta este punctul de vedere comun acceptat de catre toate religiile biblice, cu cateva mici exceptii in religiile aparute mai tarziu.
Pana in secolul trecut, cuvantul Spiritual a fost aproape intotdeauna in stransa legatura cu 'religia'. Acest lucru a fost valabil atata timp cat 'cautarea spirituala' a omului a fost in cea mai mare parte orientata spre una dintre religiile conventionale organizate. Acest scenariu a inceput sa se schimbe cu mult timp in urma. Celebrul scriitor William Irwin Thompson spunea: 'Religia este forma pe care spiritualitatea o ia in civilizatie'.
Uneori vedem stiri legate de o personalitate religioasa celebra cum ar fi Papa, Dalai Lama sau un Mullah islamic, care se refera la acestia ca fiind 'lideri spirituali'. Aceasta este doar o modalitate de exprimare, transmitand doar o parte a imaginii si neechivaland spiritualitatea cu religia conventionala.
Asa cum inteleg eu, religia este ca o lumina pe o strada in intunericul noptii, care isi indeplineste menirea pana la rasaritul soarelui. Odata cu rasarirea soarelui, lumina stradala devine redundanta. Este chiar mai bine sa o opresti pentru a economisi energie.
Retorica zilelor noastre ne ajuta sa privim 'religia' ca pe un club socio – cultural – politic si 'spiritualitatea' ca pe ceva 'mai mult decat religia'. Este foarte comun in zilele noastre sa intalnim oameni care spun despre ei ca sunt 'spirituali, dar nu religiosi'. O persoana poate cauta la religie spiritualitatea, insa spiritualitatea nu este privita ca fiind limitata religiei'. Este ca si cum ai spune: 'Vasul este lut, insa lutul nu este vasul!'
O directie aprofundata:
Acum ca am conturat si am clarificat cateva idei de baza despre spiritualitate, haideti sa privim acest termen fara a permite religiei noastre sau grupurilor din care apartinem sa ne intunece viziunea. Este important sa integram informatia, intuitia, emotia si motivatia impreuna.
Cand auzim cuvantul 'spirit' avem un sentiment fin si subtil. Indiferent de background-ul nostru religios sau cultural, probabil avem una din aceste senzatii: o senzatie de iluminare, de conectare, de armonie, de pace, de frumusete, de adevar, de eternitate... Aceste sentimente indica valoarea pozitiva pe care spiritualitatea o trezeste in fiecare dintre noi.
Intelegerea acestui sentiment ne ofera un indiciu pentru intelegerea spiritualitatii intr-o maniera care ne este cu adevarat de ajutor. Efortul nostru de a actualiza acest sentiment in viata noastra de zi cu zi ne ofera acces la practicile noastre spirituale individuale.
Acest sentiment spontan din inima noastra, trezit de termenul 'spiritual', reprezinta cheia prin care fiecare dintre noi poate relationa cu 'spiritul' intr-un mod unic si personal. Astfel, este foarte important sa petrecem timp de calitate cu acest sentiment. Nu numai cu termeni si analize, ci doar fiind cu acel sentiment, lasandu-ne purtati emotional, constientizandu-l si acceptandu-l. Asta ne va ajuta sa nu ne grabim in concluzii si sa ne mentinem pe calea cea adevarata.
 
 

Calea cea adevarata:
Acum apare adevarata problema. Care este calea cea adevarata?
Suntem inconjurati de oameni foarte puternici din punct de vedere social si religios care ne spun ca 'aceasta este calea cea adevarata si oricine alege sa nu o urmeze va ajunge in iad'.
Ii avem pe acei guru ai zilelor noastre care ne spun ca 'toate drumurile ne ghideaza spre acelasi obiectiv, asa ca ne putem face propriul nostru cocktail'.
Apoi ii avem pe Invatatorii traditiilor vechi, care ii acuza pe cei 'new-age' ca se ocupa cu comercializarea spiritualitatii si ca isi bat joc de vechile traditii spirituale. De exemplu, foarte multi Invatatori ai scolilor spirituale indiene, cum este 'yoga', considera miscarile new-age ca fiind nepotrivite si absurde. Multe traditii samanice din America de Sud obiecteaza vehement fata de practica scolilor new-age care 'impacheteaza' practicile traditionale asa cum le convine.
Pe de alta parte, am fost surprins sa gaseasc o nota oficiala de la Vatican, care mentioneaza 'Yoga' si 'Meditatia' ca fiind abordari 'New Age'! Acesta este un adevarat soc pentru oricine cunoaste yoga si meditatia ca apartinand unei traditii care este la fel de veche ca muntii!
Acum, acest termen new-age este ca si 'ocuparea Wall Street'. Se explica in termeni a ceva ce nu exista! Nimeni nu pare ca stie exact despre ce este vorba, dar toata lumea este ocupata 'sa joace partea lor' si toata lumea este binevenita!
Sa nu facem referire la religiile organizate in aceasta discutie a noastra. Acestea nu sunt deschise catre adevar, sunt deschise numai catre sistemele lor de credinta. Asta face ca orice discutie sa fie imposibila. Ne putem lupta cu ei in cel mai rau caz, sau putem negocia cu ei in cel mai bun caz. Nici una din variante nu este inclusa, insa, in scopul nostru.
Verdictul:
Unele lucruri par clare in ceea ce priveste calea cea adevarata in spiritualitate, daca tinem minte care este directia noastra interioara. Aceasta directie interioara trebuie sa reprezinte forta care ne ghideaza in a diferentia ce reprezinta spiritualitatea si ce nu.
Utilizand directia noastra interioara, putem fi capabili sa vedem ca:
- Spiritualitatea reprezinta o conectare mai adanca cu realitatea; nu reprezinta o calatorie iluzorie.
- Scripturile nu se studiaza pentru ca sunt la moda, ci pentru 'a vedea', a deslusi spiritul lor.
- Spiritualitatea reprezinta intelepciune; nu poate fi o credinta oarba.
- Intelepciunea spirituala ne elibereaza de frici; orice se foloseste de fricile noastre pentru a se promova nu se poate numi spiritualitate, ci opusul.
- Spiritualitatea este despre a vedea lucrurile la locul lor, nu despre un proces de branding absolut despre bine si rau.
- Spiritualitatea ne deschide spre Absolut, nu urmareste sa ne inchida permanent intrun 'fisier'.
- Spiritualitatea este despre conectarea cu eternitatea, nu despre pastrarea bunurilor temporare pentru confortul personal.
- Spiritualitatea ne ajuta sa vedem adevarul celui care experimenteaza, nu sa ne pierdem pe noi insine intr-o 'calatorie a experientei'.
- Spiritualitatea promoveaza armonia si abundenta, nu poate raspandi ura si razboiul.
- Promoveaza frumusetea diversitatii ca unitate a unui intreg.
Am atins doar varful ice-berg-ului aici. Suficient cat sa identificam adevarul si cursul corect. Vom explora mai profund de-a lungul calatoriei noastre...
www.yogeshvar.ro
(Traducere: Victoria Gall)

Niciun comentariu: